Kalldragen stål är inte det enda materialet som finns tillgängligt på marknaden. När du ska välja plattstål kan du även välja mellan några som kallas för varmvalsat stål och klippt stål. Men hur ska man veta skillnaden mellan de olika varianterna? Och hur vet man vilket som passar bäst i vilken situation? Här ger vi dig en kort introduktion om allt du behöver veta när det kommer till att välja rätt plattstål.

Vad är plattstål?

Innan vi börjar gå igenom vilken typ av plattstål du ska välja tänkte vi ge dig en snabb genomgång på vad plattstål är för någonting. Plattstål är en väldigt mångsidig produkt som går att använda såväl inomhus som utomhus till olika projekt. Den är lite klenare och används därför främst i kombination med någon annan form av stål. Den finns i varierande bredd och storlekar.

När ska du välja varmvalsad plattstål?

Även om denna hemsidan fokuserar på kalldraget stångstål så är det den varmvalsade varianten som är allra vanligast. Varför? Jo, för att det är väldigt mjukt att arbeta med och det går att användas på flera olika sätt. Du kan bland annat borra, svetsa och fräsa i det vilket ger stora möjligheter. En nackdel med det varmvalsade plattstålet är att toleranserna är ganska så generösa. Det i form av rakhet och vinkelräthet. Det betyder att du kan få problem när det ska bockas. När det handlar om toleranser kan du ta med dig grundregeln att det ökar ju grövre dimension man har att göra med. Det rekommenderas alltså att du beställer ett lite större stycke än vad du tror du behöver om du vill jobba med varmvalsad stål Det är bättre att vara på den säkra sidan och lämna lite marginal istället för att stå med för lite material när det väl kommer till kritan. Som tur är finns det även tabeller så du kan läsa av hur stor toleransen är. Om du är osäker kan du även fråga din leverantör eller återförsäljare.

Kalldraget stål

Skillnaden på kalldraget stål är att det istället har väldigt sträva toleranser samt raka och fina kanter. Det finns alltså ingen anledning att fräsa i denna typen av stål. En nackdel med denna variant är dock att det finns spänningar inuti stålet. Dessa kan alltså frigöras när man arbetar med stålet och det kan även slå sig.

Klippt stål

Klippt stål är egentligen ett enklare namn för slittat stål. Det upplevs ofta som en lite hårdare typ av stål men tack vare det håller det sig bättre gällande måttoleransen. Detta stål rekommenderas om du ska bocka då det inte sticker iväg på samma sätt som de andra alternativen. Det går även att svetsa och borra i denna typ vilket är en stor fördel.